ÚJ INFORMÁCIÓ az Ausztriába, vagy Németországba készülőknek! 2020.03.25.

2020.03.25. 11:47:28

A legfontosabb dolog, amit tudnunk kell:

Az Ausztriába beutazó vendégek kötelesek felmutatni egy négy napnál nem régebbi negatív koronavírus teszteredményt.

A COVID-19 teszt körülbelül 30.000 forintba kerül.

Példa: 

Ha valaki szeretne például átmenni vásárolni Ausztriába, akkor ő vendégnek számít és szüksége van a fent említett orvosi igazolásra. Ide tartoznak azok is akik rokonokat, barátokat szeretnének meglátogatni, vagy csak "kirándulni" szeretnének az országban. 

Ezután Magyarországra hazatérve pedig önkéntes, 14 napos karantén az elvárt. 

Aki igazolhatóan dolgozni megy, neki csak a munkaszerződésére van szüksége! 

Átutazókat átengednek, ha nem állnak meg útközben. 

Határellenőrzés

Ausztria jelenleg az olasz, a svájci, a liechtensteini, a német, a szlovén és a magyar határon végez határellenőrzést. Ugyanakkor Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország is szigorította határellenőrzést és beutazási korlátozásokat vezett be. Kérjük, tájékozódjon az illetékes hatóságoknál.

Beutazás Ausztriába

Az Olaszországból, Svájcból, Liechtensteinből, Németországból, Magyarországról és Szlovéniából Ausztriába beutazó vendégek kötelesek felmutatni egy orvosi igazolást arról, hogy nem koronavírus-betegek (negatív teszteredmény), ellenkező esetben nem léphetnek be az országba. A megállás nélküli átutazás engedélyezett. Egyéb országok állampolgárai, akik utazásuk megkezdése előtt 14 napon belül a koronavírus szempontjából kockázatot rejtő területen tartózkodtak, ugyancsak kötelesek felmutatni egy negatív eredményről szóló orvosi igazolást. Az orvosi igazolás a beutazás időpontjában nem lehet 4 napnál régebbi.

Kockázatot rejtő térségnek azok az országok minősülnek, amelyekkel szemben a koronavírussal összefüggő utazási figyelmeztetés van érvényben. Jelenleg a legmagasabb szintű (6-os szintű) utazási figyelmeztetés van érvényben Franciaország, Irán, Olaszország, Hollandia, Oroszország, Svájc, Spanyolország, Dél-Korea, Ukrajna és Nagy-Britannia esetében. Fokozott kockázatot rejtő utazási figyelmeztetés (4-es szintű) van érvényben minden más ország esetében. Részletes információ az érvényben lévő figyelmeztetésekről a külügyminisztérium honlapján olvasható.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az Ausztriába beutazó vagy az országon átutazó személyek kötelesek alávetni magukat az előírt orvosi vizsgálatoknak.

Kiegészítés:

2020.03.17-én közölt információink még mindig érvényesek!

"Németországba Magyarország irányából csak Ausztrián át lehet jelenleg eljutni.

Feltételek:

  • amennyiben egy munkavállaló a határátlépéskor a munkaviszonyát kétnyelvű szerződéssel tudja igazolni
  • rendelkezik a munkáltató és az ő megbízója közti igazolással (pl.: egy írásos megrendelő, ami igazolhatja, hogy egy adott munkára megy dolgozni), akkor Ausztria átengedi és a németekhez is be lehet jutni"

Karantén alá vont régiók Ausztriában

Tirol tartomány összes (279) települése karantén alá került. Karintiában Heiligenblut került karantén alá. Salzburg tartományban a Gasteinertal és a Großarltal települései, valamint Flachau. Vorarlbergben Arlberg régió került karantén alá. Az érintett települések: Lech, Zürs, Stuben, Warth és Schröcken, továbbá Nenzing település Nenzing-Dorf és Beschling részei.

Korlátozások a kereskedelemben és a vendéglátásban

Azon üzletek, amelyek nem az alapvető szükségletek ellátását szolgálják, zárva tartanak. Nyitva vannak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, posták és bankok. A vendéglátóhelyek zárva tartanak, illetve átállnak házhozszállításra.

Rendezvényekre vonatkozó korlátozások

Sportpályák, játszóterek és más nyilvános helyek zárva vannak, többek között az állami múzeumok is. Mindenféle rendezvény betiltásra került, és sehol nem tartózkodhat egyszerre 5-nél több ember. A hatályos rendeletről a minisztérium honlapján tájékozódhatnak részletesebben

Fertőzöttség gyanúja esetén

Amennyiben tünetei vannak vagy fennáll a fertőzés gyanúja, kérjük, tartózkodjon attól, hogy közösségbe menjen vagy tömegközlekedési eszközzel utazzon. Javasoljuk az önkéntes karanténba vonulást és kérjük, hívja a 1450-es orvosi segélyhívószámot, ahol további iránymutatást kap. (Magyarországon az alábbi zöld számok hívhatók: 0680 277455 és 0680 277456, illetve kérdéseket a koronavirus@bm.gov.hu címre lehet küldeni.)

Forrás: austria.info
Kép:     picturedesk.com