Loading...

Tanácsok

Ha külföldi munkát vállalsz, ezekre figyelj!


1.,           Idegen nyelvterületen, a minimális nyelvtudás nélkül ne vállalj külföldi munkát, mert könnyen bajba kerülhetsz.

2.,           Ne indulj el előszerződés nélkül! Ezt általában e-mailben kell kapnod és első körben egy próbamunkára szól.

3.,           Ha elfogadod az állást, de nincs autód – tömegközlekedés helyett keress inkább az interneten olyan személyszállító cégeket, aki fix árért a megadott címre szállít, és nem módosítja az árat.

Kérésre adunk ki megbízható személyszállító elérhetőséget.

E-mail: info@nemetszakmunkak.hu

4.,           Mindegy mit mondanak a beígért szállásról, mindig legyenek nálad:

  • saját evőeszközök és saját pohár
  • saját ágynemű huzat
  • egy kisebb lábos
  • egy serpenyő

5.,           Németországban a munkaidő maximum napi 10 óra lehet, tehát ahol 12 órában akarnak foglalkoztatni, ott megéri átolvasni újra a szerződést.

6.,           Szabadságok:  Az alap szabadság 8 órás bejelentésnél évi 20 nap, adó 1-es (normál) adókategóriában. Ezt az életkor és az adókategória besorolás befolyásolhatja.

7.,           Külföldi biztosítás – A német munkaadók általában az AOK-nál, vagy a KKH-nál biztosítják a munkavállalóikat, de számtalan lehetőség közül lehet még választani.

8.,           Külföldi autóhasználatnál a rendőr könnyen megbírságolhat minket, ha be vagyunk jelentkezve német lakcímre és magyar rendszámmal közlekedünk. Ennek oka az lehet, hogy nem fizetünk útadót. A külföldi munka megkezdését követően be kell bejelentkezni kinti lakcímre. Az ezt követő, maximum 3 hónap számít türelmi időszaknak egy hatósági ellenőrzésnél, de ezt rendőre válogatja.

9.,           Lakcím bejelentés – 3 hónapunk van arra, hogy bejelentkezzünk német lakcímre. Ebben a három hónapban tud a munkaadó is normál adózási szabályoknak megfelelően bért fejteni a munkavállalónak, utána viszont a legrosszabb adókategóriában kell a fizetéseket lefejtenie.

A lakcím bejelentéseket az adott város polgármesteri hivatalában (Rathaus) kell intézni.

10.,        2014. második felétől a sok visszaélés és nyelvi nehézségek miatt több bank is úgy döntött, hogy csak hivatalos tolmáccsal engedi a külföldi állampolgároknak, hogy bankszámlát nyissanak. Ebben a Volksbank volt az első. A szigorítást elméletileg a Postbank, a Sparkasse és a Deutsche Bank még nem alkalmazza.

www.nemetszakmunkak.hu