4000 eurós támogatást kapnak a németek, ha elektromos autót vesznek.

2016.05.11. 13:04:41

4000 eurós támogatást kapnak a németek, ha elektromos autót vesznek.

93 milliárd forintnak megfelelő eurót költenek 15 ezer töltőállomás létrehozására, a lakosok pedig 1,2 millió forintot kapnak a plug-in autók vásárlására.

2009-ben Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint a következő évtized végéig, vagyis 2020-ig 1 millió elektromos autó járja majd a német utakat. A szakértők szerint kicsit túl optimista volt a jóslat, 2016-ban ugyanis még mindig csak 30 ezernél jár a használatban lévő zöldautók száma. A német kormány ezért most egy olyan ösztönzőcsomagot pakolt össze, ami rendesen felpörgetheti az átállást.

A Bloomberg beszámolója szerint a németek elfogadták a plug-in járművekre vonatkozó ösztönzőprogramot, így a következő években 1,2 milliárd eurót, vagyis körülbelül 372 milliárd forintot fordítanak az elektromos autók és a plug-in hibridek vásárlásának támogatására. A szép az egészben az, hogy a számla felét a német autógyártók állják.

Bár a német parlament egyelőre még nem fogadta el a tervezetet, az viszont beszédes, hogy az eredeti tervben csupán a 25 százalékát tették volna bele a cégek.

A jövő hónaptól azok, akik a Mercedestől, a Volkswagentől vagy a BMW-től vesznek elektromos autót, 4000 eurós, vagyis körülbelül 1,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak. A németek emellett 310 millió euróból (kb. 93 milliárd forint) 15 ezer töltőállomást akar létrehozni, hogy az EV-tulajdonosoknak ne kelljen a hatótávolságtól félniük. A kormány ezen kívül egy 10 éves adómoratóriumot is elfogadott, ami annyit jelent, hogy a 2020 előtt vásárolt elektromos autók után 10 évig nem kell adót fizetni.

A beszámoló szerint a németek támogatása egyelőre még elmarad az amerikai szinttől, ott ugyanis a szövetségi államok 7500 dolláros, vagyis körülbelül 2,1 millió forintos támogatást adnak az EV-vásárlásra, ugyanakkor az irány mindenképpen üdvözlendő.

Forrás: HVG