Nem akarják foglalkoztatni a legnagyobb német cégek a menekülteket

2016.07.13. 13:38:32
Amint az várható volt, nem akarja senki foglalkoztatni az új jövevényeket. Nyomás ide, vagy oda a nagy cégek nem fogadnak szót.

Menekültek alkalmazását sürgeti a frankfurti tőzsde DAX-30 indexében szereplő vállalatoknál Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfőn kiszivárgott levél szerint.

A szociáldemokrata politikus a legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok igazgatótanácsi elnökeihez intézett levelében hírportálok beszámolói szerint kiemelte: az utóbbi napok hírei alapján az az érzés keletkezett, hogy a nagy cégek elkötelezettsége a menekültek alkalmazása iránt elmarad a középvállalati szektor elkötelezettségétől.

Az ilyen hírek pedig visszavethetik azoknak a vállalatoknak az erőfeszítéseit, amelyek nagyon sokat tesznek a menekültek foglalkoztatásáért és integrációjáért.

A miniszter rámutatott, hogy sok kis és közepes méretű vállalkozás és gazdasági érdekképviselet igyekszik a menekülteknek “hidat építeni” a német munkaerőpiacra.

Azonban a DAX-30 indexben jegyzett legnagyobb cégek, vagyis “a német gazdaság zászlóshajói nélkül ez a híd nem teljes” – írta az alkancellár, aki szerint a menekültek integrációja Németország legnagyobb feladata az ország újraegyesítése óta.

Sigmar Gabriel a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap minapi beszámolójára utalt, amely szerint az indexben jegyzett cégeknél június elején 54 menekült jogállású munkavállaló dolgozott, és a 30 vállalat által menekülteknek meghirdetett 2700 gyakornoki helyből 500-at töltöttek be.

A DAX-30 mutatóban jegyzett társaságok közé tartozik például az Adidas, a BMW, a Continental, a Daimler, a Deutsche Telekom és a Lufthansa.

Forrás: MTI