Nagy terve van a németeknek - mihez kezdenek a magyar kormánnyal?

2018.04.16. 09:15:41

A működőképes Európai Unió érdekében szoros együttműködésre van szükség a közösség kelet-európai tagállamaival - mondta Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt megbízott elnöke.

A Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy elődje, Martin Schulz után ő is fel akarja-e építeni az európai egyesült államokat, kifejtette, hogy azoknak a pártján áll, akik szerint a konkrét problémák megoldásával kell foglalkozni.

Cselekvőképes Európára lenne szükség

Mint mondta, a sokhelyütt tapasztalható Európa-szkepszis talán nem annak tulajdonítható, hogy az EU-t túlságosan hatalmasnak tartják, hanem inkább annak, hogy nem tűnik cselekvőképesnek ott, ahol cselekednie kellene.

Ezt a tehetetlenséget éltük meg a migráció kérdésében 2015-ben, és az euróövezeti pénzügyi válságban is sokáig tartott a helyes válaszok megtalálása. Ezen változtatni kell, hogy mindenki azonnal felismerhesse, miért releváns Európa az ő életében is, függetlenül attól, hogy egy nyugatnémet nagyvárosról vagy egy dél-németországi faluról van szó.

Mi a tervük Magyarországon?

Természetesen, ott is - mondta arra a kérdésre, vajon ezt kell-e elérni Magyarországon is, ahol Orbán Viktor nagy választási győzelmet aratott. Hozzátette, hogy egy működőképes Európához szoros együttműködésre van szükség a kelet-európai tagállamokkal, gondoskodni kell arról, hogy ezek a fiatal demokráciák jól megtalálják a helyüket a közösségben.

El kell érni, hogy Lengyelország, a balti államok és a térség többi országa támaszkodhasson az EU-ra, biztonsági kérdésekben is.
Ez az előfeltétele annak, hogy ragaszkodhassunk a jogállami elvek feltétlen betartásához - mondta az SPD megbízott elnöke.

Hasonlóan fogalmazott egy másik vezető szociáldemokrata politikus, Heiko Maas külügyminiszter is, aki a Der Spiegel-nek adott interjúban kiemelte: döntő jelentőségű, hogy sikerül-e kelet-európai szomszédainkat bent tartani az EU-ban, ezért nem szabad azt a látszatot kelteni, mintha kétosztályos Európa lenne, amelyben egyesek lemaradnak és nincs semmi szerepük, különben ezekben az országokban az Európa-ellenes hangokat segítjük, és egyre fogékonyabbá tesszük őket a megosztási kísérletekre.

Csak akkor tudunk komolyan beszélni a kelet-európaiakkal a változásokról, ha az az érzésük, hogy továbbra is az EU-ban akarjuk tartani őket. Világossá kell tenni, hogy akarunk titeket, szükségünk van rátok - fogalmazott a német külügyminiszter.

Forrás: www.privatbankar.huKérsz értesítést a munkáinkról?
Töltsd le a mobil alkalmazásunkat és üzenünk a telefonodra!