Kire számíthatunk külföldön?

2016.05.18. 20:40:14

A külföldi "magyar" életről Csótár Ádámot, a Német Szakmunkák tulajdonosát kérdeztük.

A kérdés adott. Miért akar valaki segíteni azoknak, akik külföldön dolgoznának?

Jómagam is megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor az ember segítség és család nélkül, hiányos nyelvtudással egy idegen országban, idegen emberek között mennyire nehezek a mindennapok. A Német Szakmunkák, mint külföldi munkakeresők közössége, körülbelül 2012 tavaszán fogalmazódott meg bennem, amikor is egy német munkaerő kölcsönző cégnél dolgoztam, mint személyzeti asszisztens.

Mi volt kint a munkája?        

Toboroztam, interjúztattam és emellett az adószámok igénylésében, szállások szervezésében, lakcímbejelentésekben is segítettem a kollégáknak. Szóval elég sok feladatom volt. Jól bevált szokásként minden munkavállalót személyesen fogadtam a kinti irodában, ahol megismerkedésünket követően hamar kiderült számomra, hogy milyen felkészületlenül vágunk bele a jobb élet reményében a hőn áhított „nagy” nyugati világba. 

 

Volt valami támpontja, mielőtt munkát vállalt?

A neten keresgettem, de kevés olyan számomra hasznos és informatív oldalt találtam, ami ténylegesen felkészített volna a kinti élet nehézségeire, buktatóira. Úgy gondolom elég hamar felismertem a lehetőséget, hogy miként tudok a leghatékonyabban közreműködni és segíteni, a magyar munkavállalóknak a külföldi életben való boldoguláshoz. Véleményen szerint ahhoz, hogy valaki egy ilyen bizalmi állásban, ha nem viszonyul őszintén és segítőkészen az emberekhez nem sok jóra számíthat. Szükségesnek éreztem, hogy legyen egy mindenki számára elérhető, tiszta lapokkal játszó és nem szenzáció hajhász portál és megalapítottam a Német Szakmunkák Brandet. A működésünkhöz sajátos szisztémát dolgoztam ki, amit szerintem ma Magyarországon csak mi alkalmazunk, és ez által a legrugalmasabb és leghatékonyabb csapattá emelt ki minket.

Ön szerint mi a Német Szakmunkák sikerének titka?

A technikai részébe nem mennék bele, de mindenképpen az elhivatottságot, az alázatos munkát és a segítőkészséget tartanám fontosnak megemlíteni. 

Mi motiválja a munkájában? 

Az apró napi sikerélmények, amikor egy pozitív visszajelzést kapunk arról, hogy valaki aznap általunk talált munkát, nagyon motiváló tud lenni. Igyekszem olyan kollégákkal körülvenni magam, akik hasonlóan gondolkodnak, mint én és szívvel lélekkel teszik a dolgukat.

 

Miben különböznek Önök a többi cégtől?

A legfontosabb, hogy megbízhatóak vagyunk!

Nálunk nincs olyan jelentkező, aki nem kap teljes körű tájékoztatást az általunk közvetített állásokról. Ami engem korábban nagyon bosszantott, ha álláskeresőként elküldtem a pályázati anyagomat egy céghez, jobb esetben egy automatikus levélre számíthattam, nem többre. A Német Szakmunkáknál mindenkivel egyénileg levelezünk, tájékoztatunk, és profi támogatást nyújtunk ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb cégnél dolgozhasson. Nem tartom elfogadhatónak, hogy ha valaki bizalommal fordul hozzánk, napok, esetleg hetek múlva kapjon választ. Szerintem, úgy korrekt, ha a jelentkezőket minél hamarabb tájékoztatjuk.

Milyen tapasztalatai voltak, mint külföldi munkavállaló?

Néhány tévhitet meg kell cáfolnom. Németországban sincs kolbászból a kerítés, ott is keményen kell dolgozni. Ahhoz, hogy valaki eredményt tudjon felmutatni igen is be kell húzni a gatyaszíjat és spórolni kell, amennyire csak lehet. Ezt én sem csináltam másképp.

 

Milyen szállásokra kell számítani?

Mára már kulturált apartman szállásokat biztosít minden partnerünk a leendő kollégáknak. Nem volt ez mindig így! Az én esetemben például az otthoni életemhez képest elég lehangoló volt, amikor kiérkeztem. Könnyebb lett volna hazamenni, amikor megláttam a szobám, de végül is maradtam. Őszintén megmondom 3 napig ki se pakoltam a táskáimból. Mikor megemésztettem, hogy ezt a feladatot is meg kell oldanom, elkezdtem berendezkedni, kifesteni stb…

Kire számíthatott kint?

Sajnos csak magamra számíthattam. Rossz volt megtapasztalni azt is, hogy sokan, ha meghallják az utcán, hogy magyarul beszélsz, inkább elfordulnak, vagy meg sem szólalnak, csak hogy ne kelljen szóba elegyedni senkivel. 

 

Miért mondja ezt? 

Néhány alkalommal finoman szólva meglepett, hogy azok, akik a segítségem által kaptak munkát 1-2 hónap eltelte után a fejüket elfordítva mentek el mellettem. Mára már tudom, hogy ezeket nem kell felvenni, sajnos nem vagyunk egyformák.

 

Jól érzem, hogy ezek nehezen felejthető dolgok?

Nem, ezeken túltettem magam. Ami most eszembe jutott az pont ennek az ellenkezője. Talán az egyetlen olyan dolog, ami a munkám során nagyon mélyen megérintett és a mai napig arra sarkall, hogy úgy viszonyuljak az emberekhez, ahogy ma is. 

 

Mi volt az? 

Még Németországban, az egyik délután egy kisebb csoport jelent meg az irodánk előtt. Közülük egy édesapám korabeli férfi története érintett meg a legjobban.

 

Kérem, mesélje el!

Egy szlovákiai kórház 20 év után bezárt osztályának főápolója volt. Két gyermeke nagyjából egykorúak voltak velem. Elmesélte, hogy miután végkielégítés nélkül máról-holnapra megszűnt a munkája, mindent hátra hagyva vágott neki Németországnak és egy ismerőse ajánlott engem, hogy biztosan tudok neki segíteni. Annyi pénze volt, hogy egy heti szállását tudta csak kifizetni, németül egy szót sem beszélt (a személyes felvételin esélye sem lett volna). Habozás nélkül segítettem őt elszállásolni, és a következő 3 napban a munkaidőm után minden este segítettem felkészülni a következő német nyelvű interjúra. Mondanom sem kell mekkora volt a kétségbeesés minden alkalommal, amikor elkezdtük tanulni az alapokat újra és újra. A negyedik nap reggelén, mire beértem dolgozni az aznapi csapat már túl volt a felvételi meghallgatáson. Az iroda ajtón beérve, ahogy egymásra néztünk biztosra vettem, hogy sikerült neki. Szavak oda akkor nem kellettek, a könnybe lábadt szemeiben minden benne volt. Azonnal tudatosult bennem, hogy én ezt akarom csinálni.

 

Mikor történt mindez?

Úgy emlékszem, hogy 2013 tavaszán. Nevet most nem mondanék, de úgy tudom azóta is ott dolgozik (még mindig nem beszél németül) megbecsülik azért, amilyen.

 

Mi a véleménye a német munkaadókkal kapcsolatban?

Általában véve korrektnek mondanám őket. Mi csak és kizárólag megbízható partnerekkel dolgozunk. Pár száz főtől egészen több ezer főt foglalkoztató partnereink is vannak. Mindenhol személyesen ismerem a tulajdonosokat, és a döntést hozó személyeket. Van több olyan cég is, ahol a mi segítségünkkel nőtték ki magukat pár 10 főről több száz fős létszámra. Ezeket az eredményeket azért sikerült elérni, mert a megbízók nem csak a profit lehetőségét látták bennünk, hanem a cégek vezetőivel közösen találtuk ki a sikerhez vezető stratégiákat. Bátran merem állítani, hogy megbízható és korrekt partnerhálózatunkkal kiemelkedünk a magyarországi munkaközvetítők közül.

 

Mit tart fontosnak, mielőtt valaki külföldön szeretne munkát vállalni? 

Mindenképpen tájékozódjanak mielőtt az életüket meghatározó lépésre szánják el magukat. Javaslom a www.nemetszakmunkak.hu weboldalunk felkeresését, de sok hasznos információt osztunk meg a Facebook oldalunkon is.

Miben segít a Német Szakmunkák?

Objektívek vagyunk.

Egyértelműen és tényszerűen közöljük mindenkivel az esélyeit, miután regisztrál nálunk, és megtörtént az első kapcsolatfelvétel. Az esetleges hiányosságokra felhívjuk a figyelmet. A német megbízóink által elvárt személyi adatlapokat az elvárásoknak megfelelően elkészítjük, és az azt követő folyamatokról teljes körűen tájékoztatjuk a jelentkezőket. A profilok elküldése után a partnereink telefonon felkeresik a jelentkezőket majd írásban kapunk tájékoztatást, hogy a megpályázott munkakörre megfeleltek-e és mik a további teendők. Ez alapján regisztrálunk mindenkit az adatbázisunkban.

 

Hogyan érhetik el Önöket az álláskeresők?

Gyakorlatilag bárhogyan, telefonon és írásban is állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Kör e-mailekben folyamatosan értesítjük a regisztrált érdeklődőket és mindig napra kész információkkal látjuk el őket. Hatékonyságunkat mi sem mutatja jobban, hogy kifejlesztettünk egy mobil applikációt, amit ha valaki ingyenesen letölt a honlapunkról, akkor a program üzenetben értesíti minden új munkánkról. Mindemellett, folyamatosan bővülő híreket is olvashatnak a program segítségével.

Miért jó ez?

Nem kell egész nap a számítógép előtt ülni ahhoz, hogy azonnal értesüljünk a minket érdeklő állásokról, hanem csak a telefonunk üzeneteit kell figyelni.

Mi úgyis szólni fogunk!

Mivel készül 2016-ban még a Német Szakmunkák?           

A mobilos vonalat szeretnénk erősíteni.

Folyamatosan fejlesszük a webes felületeinket, hogy minél élvezhetőbbek legyenek a felhasználók számára. Idén is készülünk nyeremény játékokkal, a legutóbbi is több mint másfél milliós elérést produkált a Facebook oldalunkon. Szerencsére csak olyan visszajelzéseket kapunk, hogy tetszik az embereknek, hasznosnak találják az oldalunkat és szívesen osztják meg ismerőseikkel az általunk kínált állásokat. Ezért nagyon hálásak vagyunk. Utoljára egy számítógépet sorsoltunk ki és nagyon megható volt látni, hogy mennyire jó helyre került.

Idén egy TV lesz a karácsonyi ajándékunk valakinek.

Végezetül mit üzenne a Németország felé kacsintgató álláskeresőknek?

Legyenek objektívek és körültekintőek.

Ne bízzák magukat kontárokra és szerencsevadászokra, válasszák a legmegbízhatóbb oldalt a Német Szakmunkákat.

www.nemetszakmunkak.hu