Már a német utakon is mérik az átlagsebességet

2018.12.28. 10:55:10

Már Németországban is van átlagsebességet mérő, a korlátozástúllépést ez alapján büntető rendszer. Hannover közelében, a Gleidingen és Rethen közti út egy 2,2 kilométeres szakaszán mérik és büntetik így az autósokat.

Nem ez a legelterjedtebb módszer, de már sok országban használnak ilyen rendszert a gyorshajtók ellen. Ami mellette szól az az, hogy nem lehet kicselezni csak úgy, ha lassítunk a mérőeszköz előtt, aztán utána tovább gyorsítva folytatjuk az utunkat. Ezzel a méréssel több kilométeren át be kell tartani a korlátozást, vagy legalábbis az átlagot az alatt tartani, a rendszer ugyanis a szakasz elején és végén is leolvassa a rendszámot, a két leolvasás közt eltelt időből pedig kiszámolja az átlagtempót.

Németországban évek óta téma, hogy használják ezt a módszert, de valahogy sokat csúszott a tesztprojekt. A héten aktivált első ilyen rendszer egy olyan 2,2 kilométeres szakaszra került, ahol napi 15 ezer jármű halad el. Egy 100 km/h korlátozású szakaszról van szó, ahol korábban kimagaslóan sok baleset történt. A tesztidőszak 2020 júniusáig tart, addigra már lesz akkora összehasonlítási alapja a döntéshozóknak, hogy a baleseti statisztikák alapján döntsenek a folytatásról.

Forrás: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2018/12/23/a_nemet_autopalyan_is_elkezdik_az_atlagsebesseges_merest/

www.nemetszakmunkak.hu