Májusban újra indul az élet Németországban

2020.04.16. 10:43:33

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak).

A tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad az országban.

A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra.
A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak.

Az enyhítések mellett azért kiemelték, hogy mindenki hordjon maszkot!

Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak.
Valószínűleg a sporteseményekkel kapcsolatban is marad az augusztus végéig érvényes tiltás, bár a zárt kapus események nincsenek kizárva.
Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog ülésezni a német kormány.

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200.
Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országhoz képest.

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), erről Angela Merkel kancellár döntött, konzultálva a tartományi vezetőkkel.
Arról is döntöttek ugyanakkor, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad az országban.

A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra.

A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak.
Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkot, olvasható az ARD beszámolójában.

Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak.
Vagyis valószínűleg a sporteseményekkel kapcsolatban is marad az augusztus végéig érvényes tiltás, bár a zárt kapus események nincsenek kizárva. Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog ülésezni a német kormány, írja a DW.

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200. Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országhoz képest.
A korlátozások a Magyarországon bevezetett lépésekhez képest szigorúbbak. Berlinben például fejenként 500 eurós bírságot is kiszabhatnak, ha nem közös háztartásban élők két főnél nagyobb csoportban gyülekeznek közterületen, és a rendőrök felszólítására nem oszlanak szét.
Schleswig-Holsten pedig kitiltott mindenkit, akinek nincs állandó lakóhelye a tartományban.

A legnagyobb szigor Bajorországban tapasztalható, nem véletlenül, ugyanis ott regisztrálták a legtöbb fertőzést. Bajorországban ezért nem is csak szabálysértést, hanem bűncselekményt követ el, aki például hivatalosan elrendelt karantén idején elhagyja az otthonát, valamint akár öt év börtönt is kaphat az, aki a szabályokat megsértve megfertőz másokat.

Bár a járványt nem sikerült még elnyomni, de a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések sikereseknek bizonyultak:
- az igazolt fertőzöttek száma nem emelkedik már annyira gyorsan, mint a járvány elején;
- a fertőzöttek több mint 50 százaléka már legyőzte a vírust;
- a jelenlegi ütem alapján nem kell tartani az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésétől.

Azért nem csak jó hírek vannak: az igazolt új fertőzések száma viszonylag magas szinten stabilizálódott, az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) – amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust – pedig 1,2, holott a járvány csak akkor hagy alább, ha sikerül ezt az arányt tartósan 1 alá szorítani.

Az igazolt fertőzöttek körében mért halálozási arány is magas, már 2,4 százalék, ami annak tulajdonítható, hogy egyre több idős ember fertőződik meg, mert egyre inkább terjed a vírus az idősotthonokban és kórházakban.

A szövetségi kormányban létrehozott koronavírus-kabinet még a húsvéti ünnepek előtt felvetette, hogy április 19-e után lazítana a korlátozásokon.
Akkor a kabinet úgy látta, hogy a „lazítással” újra kinyithatnak a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor enyhítenének kicsit.

A német belügy ugyanakkor azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon pedig csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni.

Források:
www.index.hu és https://www.augsburger-allgemeine.de/

kép: gtai.de