Magyar rendszámmal a német utakon

2016.05.10. 15:23:05

Magyar rendszámmal a német utakon

Németországban dolgozol és kint használod a magyar rendszámú autódat?
Előbb-utóbb igazoltatni fog a rendőr, vagy a vámos...
Mi a teendő ilyenkor?

Németországban dolgozol és kint használod a magyar rendszámú autódat?
Előbb-utóbb igazoltatni fog a rendőr, vagy a vámos...
Mi a teendő ilyenkor?

Az ide vonatkozó német rendelet kimondja, hogy a gépjármű, amely más EU-tagállamban van bejelentve, ideiglenesen és maximum 1 évig közlekedhet a német utakon.
A rendelet még kimondja, hogy ez csak akkor érvényes, ha a tulajdonosnak, indokolt itt tartózkodása van.
Azonban egy munkaszerződés már indokolttá teszi az itt tartózkodásunkat.

Egy közúti ellenőrzés során még kibeszélhetjük magunkat, de az esetleges bírságokból már átírathatjuk az autót.
Németországban elvárják, hogy egy év után igenis írassuk át a rendszámot, fizessünk oda adót, és kössünk helyi biztosítást is az autónkra.
Ha a német utakat koptatjuk, akkor fizessük is az adót, és ha véletlen balesetet okoznánk, illetve elszenvedői leszünk, akkor egy helyi biztosító mégis csak nagyobb biztonságot nyújt, mint az otthoni legolcsóbb kötelező.

Előfordulhat, hogy a rend őrei fél év után már szóvá tehetik a rendszámot, ilyenkor mindenképpen kezdjünk neki az ügyintézésnek.

Az ügyintézést a helyi hivatalokban tudjuk elintézni. Az adóhivatalba érdemes bemenni és a KFZ-Steuer nevű adót kérni a járművünk után.
Ezzel a rendőröknek tudunk egy igazolást mutatni, hogy adót azt fizetünk. Viszont a Zulassungsstelle-be is el kell mennünk. Ők németesítik az autót. A pontosabb ügymenetről a helyi hivatalokban tudnak tájékoztatást adni, mert helyenként eltérhetnek egymástól.

A Konzuli szolgálat idevágó közleménye: Konzuli szolgálat közleménye: “8.) Gépjármű forgalomba helyezése, adó- és biztosítási kötelezettség, vezetői engedély átírása Németországban: A magyar rendszámú gépjármű forgalomba helyezése Németországban: az uniós és a német közlekedésrendészeti előírások szerint, amennyiben a gépjármű üzembentartója németországi bejelentett lakóhelyet létesít, főszabályként köteles német forgalmi engedélyt és rendszámot kérni a gépjárművére.

E kötelezettség elmulasztása szabálysértési eljárást, adott esetben a magyar forgalmi engedély és rendszám bevonását vonhatja maga után.

Feltétlenül javasoljuk, hogy az átíratási kötelezettség alóli esetleg lehetséges kivételekről, továbbá a forgalomba helyezéssel kapcsolatos részletekről tájékozódjék az illetékes német hatóságnál (Kfz-Zulassungsstelle/Zulassungsbehörde), melyek elérhetőségei:
Kfz.-Zulassungstelle www.das-kfz-portal.de/kfz-zulassungsstellen/ (itt megtalálhatja a különböző németországi városokban a gépjárművek regisztrációjával foglalkozó helyi szervek elérhetőségeit). Szövetségi szinten a Kraftfahrt-Bundesamt vezeti a közlekedési nyilvántartást.


A német központi közlekedési hatóság honlapján (www.kba.de/) hasznos információkat találhat és akár elektronikus úton is elérheti a hivatalt.

Gépjárműadó fizetési kötelezettség:
Németországban a magyarországihoz hasonló regisztrációs adó nincsen.
Amennyiben Németországban személygépkocsit helyez forgalomba, az ahhoz kapcsolódó adót (illetékes hatóság: Finanzamt Kfz-Steuerstelle) is itt kell fizetni.

Javasoljuk, hogy a részletekről feltétlenül tájékozódjon az illetékes német hatóságnál.
A vonatkozó törvényi előírások szerint (Kraftfahrzeugsteuergesetz) nemcsak a német forgalmi rendszámú, hanem a külföldön forgalomba helyezett személygépkocsira is kell Németországban adót fizetni, ha tartósan Németországban használják, illetőleg olyan személy használja, akinek van bejelentett németországi lakóhelye.


(Mentesek az adó alól az egyetemi hallgatók és a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében Németországban dolgozó munkavállalók gépjárművei.)
Az előírások megsértése szabálysértési eljárást vonhat maga után (§ 378 Abgabenordnung), sőt esetlegesen költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerülhet. (§ 370 Abgabenordnung).”

A megoldás talán az lehet, ha az autó nem a kint tartózkodó nevén van, hanem egy közeli hozzátartozóén. Bár aki tartósan tud kint munkát vállalni, az a pár száz euró lehet, hogy megéri majd a nyugalmát.

www.nemetszakmunkak.hu