600 milliárd eurós mentőcsomag jöhet Németországban a koronavírus miatt

2020.03.22. 08:38:54
600 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag jöhet Németországban, ez derül ki egy törvényjavaslatból, írja a Handelsblatt.

Németország egy gazdaságstabilizációs alapot (Wirtschaftsstabilisierungsfonds, WSF) hozna létre  a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésére, derül ki egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatból, írja a Handelsblatt. A lap úgy tudja, hogy a német kormány hétfőn dönthet a csomagról.

A CSOMAG RÉSZE EGY 400 MILLIÁRD EURÓS ÁLLAMI GARANCIAVÁLLALÁS A VÁLLALATOK KÖTELEZETTSÉGEIRE, A FUTAMIDŐ ITT LEGFELJEBB 60 HÓNAP LENNE.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy a csomag részletei még kidolgozás alatt állnak, így a 400 milliárd eurós összeg sincs kőbe vésve és a 60 hónapos futamidő is változhat.

Ami viszont már biztos, hogy 100 milliárd euró áll majd rendelkezésre közvetlen vállalati befektetésekre. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminisztériumot felhatalmazzák, hogy a WSF számára a kiadások fedezetének megteremtéséhez akár 100 milliárd euró hitelt vegyen fel.

Cél az, hogy biztosítsák a német vállalatok likviditását a nehéz időkben. A német kormány a mostani védőernyőnél a 2008-as pénzügyi válság alatt már alkalmazott, akkor a bankok mentéséhez használt bankmentő alap, a Soffin struktúráit használja.

Egyre inkább likviditási problémákkal szembesülnek, csődközelbe kerülnek a vállalatok, az állam feladata a nemzetgazdaság stabilizálása, a szociálpolitikai hatások minimalizálása és a polgárok bizalmának az erősítése,

áll a törvénytervezetben.

Forrás: portfolio.hu
A képen:
Olaf Scholz 
(Foto: dpa)